Auteur

In april 2020 is het populairwetenschappelijk boek Insectenrijk verschenen, waarin Aglaia Bouma vertelt over het grootse leven van kleine beestjes. Haar volgende boek, Huisgenoten, over insecten in en rond je eigen huis, verscheen in maart 2023.

Verder schrijft ze van tijd tot tijd artikelen over insecten en had ze tot 2023 een populaire column op de NRC Achterpagina.

Boeken

Wist u dat er zeer geëmancipeerde wantsen en mestkevers bestaan, dat sommige sprinkhanen oren in hun poten hebben, of dat er vlinders zijn die doen alsof ze een wesp zijn?
Aglaia Bouma vertelt graag over de verborgen wereld van insecten en weet daarbij regelmatig afkeer om te zetten in fascinatie. In april 2020 verscheen haar veelbesproken boek Insectenrijk bij uitgeverij Atlas Contact.
Liever lezen over insecten die zich in en rond je eigen huis bevinden? Dat kan in Huisgenoten dat in maar 2023 verscheen.

Meer over Aglaia's boeken

Artikelen en columns

Ongeveer eens per twee weken schreef Aglaia een stukje op de NRC Achterpagina, waarin een insect de hoofdrol speelde dat misschien wel buitenaards lijkt, maar toch gedrag vertoont dat verrassend menselijk kan zijn.
Daarnaast is ze inzetbaar als freelance auteur. Met haar grondige entomologische kennis en vlotte pen kan Aglaia zowel ingewikkelde kwesties als onbeduidend lijkende problemen voor een breed publiek inzichtelijk maken. Bij dergelijk werk zijn haar foto’s eventueel ook bruikbaar.

Meer informatie

Fictie

In het verleden schreef ze vooral fictie. Maar omdat je het zo gek niet kunt bedenken, of er is wel een insect dat het doet, heeft Aglaia zich nu volledig toegelegd op non-fictie. Een greep uit haar oudere werk is hier nog te vinden. Zo verscheen in 2015 Niets te verbergen bij uitgeverij LetterRijn. Korte verhalen zijn opgenomen in diverse bundels of gepubliceerd in literaire tijdschriften. Sommige zijn gebundeld verkrijgbaar of gratis te downloaden.

Meer fictie

Boeken

Insectenrijk

Insectenrijk (2020, uitgeverij Atlas Contact)

Na een bijna-fatale steek van een hoornaar ontwikkelde Aglaia een fobie voor insecten. Om die te overwinnen is ze deze dieren gaan bestuderen, waardoor ze leerde dat er vlak onder onze neus een heel ander universum bestaat. De wezens die daar leven hebben fantastische, soms bizarre eigenschappen en gedragingen.
Hierover vertelt ze in Insectenrijk. Zo beschrijft ze hoe de wereld er door het facetoog van een libel uitziet, vertelt ze dat dansvliegen flirten met zijden ballonnetjes, en laat ze zien hoe spannend het seksleven van insecten kan zijn.

  • "Een fascinerend boek." - Dolf Jansen, Spijkers met koppen
  • "Wat een rijkdom maakt Bouma op een uitmuntende wijze inzichtelijk." - Theo Jordaan, Allesoverboekenenschrijvers.nl
  • "Angst maakte plaats voor verwondering, en zorgde uiteindelijk voor een passievol boek." - Koen Moons, Trouw
  • "Boeiend van A tot Z en soms humoristisch" - Tuinhappy.nl

Huisgenoten

Huisgenoten (2023, uitgeverij Atlas Contact)

Je woont samen met veel meer wezens dan je denkt. Honderden dieren scharrelen, vliegen en rennen in en rond je huis, tijdens alle seizoenen. Ze zijn klein en houden zich meestal verborgen, want ontdekking moeten insecten vaak met de dood bekopen. Toch zijn ze fascinerend voor wie goed kijkt. Bouma doet dat. Met humor en grote kennis van zaken neemt ze je mee naar hoekjes en kieren op zolder, potjes kruiden in de keuken en de stenen en aarde in je tuin. Daar laat ze sociale kakkerlakken en zorgzame oorwormen zien, komen optimistische hommels en bizarre tangwespen langs, wijst ze op hulp uit onverwachte hoek van motmugjes en wordt duidelijk waarom die ene bedwants of limonadewesp het verpest voor de hele groep. Huisgenoten verandert je kijk op de onterecht impopulaire insecten voorgoed.

  • "Na het lezen van het boek van Bouma krijg je de neiging om je deuren wijd open te zetten voor al die fascinerende huisgenoten - laat ze maar hospiteren, plaats genoeg! En juist die verbondenheid hebben we nodig om de insectencrisis het hoofd te bieden. Als we maar voldoende positieve emoties voelen voor al die bijzondere dieren, dan volgt de ratio hopelijk snel genoeg." - NRC
  • "In 'Huisgenoten' opent Aglaia Bouma ons de ogen voor de beestjes in onze directe omgeving. […] Bouma's lichte, humoristische toon is een verademing in de doem en dreiging die boven dit onderwerp hangt." - De Volkskrant
  • "Aglaia Bouma zorgt met haar boek over insecten voor meer begrip voor de zespotige beestjes om ons heen." - Trouw

Columns en artikelen

Columns Achterpagina NRC

Columns

Sinds begin 2021 t/m augustus 2023 verscheen ongeveer eens per twee weken een column op de Achterpagina van NRC, waarin Aglaia liet zien dat niets menselijks insecten vreemd is. Hebzucht, verleiding, lust, zorg, list en bedrog... Aan de hand van min of meer actuele onderwerpen komt het allemaal langs in de gedaante van een strontvlieg, wolzwever of wesp.
Zo schreef ze rond de verkiezingen over verkenners bij honingbijen die campagne voeren voor een democratisch te kiezen nieuwe nestlocatie en over politici die net zulke opzichtige fladderaars kunnen zijn als vlinders. Ook legde ze de vinger op de zere plek bij een stukje over prikken door muggen. En artsen.

De stukjes zijn hier nog te lezen voor abonnees.

Vee met vleugels

Artikelen

Rond de VN-top over biodiversiteit COP15 in Montreal schreef Aglaia samen met haar collega Jan Wieringa twee artikelen in NRC: een over het belang van insecten en een over wat mensen zelf kunnen doen én laten voor de biodiversiteit.

Voor het september 2018-nummer van populairwetenschappelijk tijdschrift Quest schreef Aglaia een artikel over honingbijen, die niet helemaal terecht massaal geholpen worden om "de bij" te redden, waardoor de ruwweg 350 andere soorten bijen in Nederland zware concurrentie ondervinden.

Fictie

Niets te verbergen

Niets te verbergen (2015, uitgeverij Letterrijn)

Prostituee Maud probeert zich staande te houden in een Nederland waarin alle persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen in een Elektronisch Burgerdossier. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid, maar het maakt het leven ook een stuk gemakkelijker. Maud zit er dan ook niet zo mee dat overheid en bedrijfsleven van alles over haar weten. Zij heeft niets te verbergen. Behalve ...

www.niets-te-verbergen.nl

Fatale achteruitgang en Andere verhalen

Fatale achteruitgang en Andere verhalen

De lelie, Als goden in Frankrijk en 8 fantastische verhalen die nergens anders te lezen zijn, waaronder het indrukwekkende, wat langere, titelverhaal.
Over een oude man die een kind heeft gedood, een eenzame zwerver die probeert de stad te ontvluchten, de wrede schoonheid van de natuur, en nog veel meer.

Prijs: slechts $ 1,99 (ongeveer € 1,90)
Download vandaag nog de eerste gratis 30% van de bundel!

De dwaling

De dwaling (Niet meer in print verkrijgbaar)

Alles is Lotte kwijt: familie, vrienden, haar relatie, haar werk en een thuis. De enigen die haar nog bijstaan zijn de stemmen in haar hoofd en de geest van haar oma. Met hun hulp probeert Lotte de grimmige buitenwereld de baas te blijven, maar door haar toenemende verwardheid wordt haar situatie van kwaad tot erger, wat soms bizarre reacties aan haar ontlokt.

Prijs: $ 4,99 (ongeveer € 4,85)
Download vandaag nog de eerste gratis 20% van het e-boek!

Korte verhalen

Van de korte verhalen hieronder kunt u er drie gratis downloaden en lezen. U mag ze echter niet verspreiden. Als u ze wilt delen met anderen, kunt u hen het beste verwijzen naar deze site. De overige verhalen kunt u aanschaffen voor het luttele bedrag van $0,99 (ongeveer € 0,75).

Als u klikt op de knoppen of gaat u naar Smashwords, waar de verhalen in allerlei formaten verkrijgbaar zijn. (Kindle, Epub (voor Apple iPads/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo, en de meeste lees-apps waaronder Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions), Palm Doc, PDF)

Valse werkelijkheid

Valse werkelijkheid

Onderweg naar zijn broer komt een man erachter dat de wereld niet is zoals hij dacht.
Hoe echt bent u nu werkelijk?
(Ook gepubliceerd in de bundel ‘Het geheim van de reiziger’ van uitgeverij Kontrast.)

De werkster

De werkster

Een bijzonder origineel kort verhaal over een werkster die overal vreemde briefjes vindt.
Wat bent u bereid te doen om de kost te verdienen?
(Ook gepubliceerd in de verhalenbundel 'In de voetsporten van de meester' van uitgeverij LetterRijn.)

Een toneel vol figuren

Een toneel vol figuren

Een wonderlijke reis door een wereld waarin zeer uiteenlopende personages rondlopen.

Kort aangebonden

Kort aangebonden

Een hond wordt weggebracht door zijn baas. Waar gaan ze naartoe? En waarom?
(Ook gepubliceerd in cultureel en literair tijdschrift Schoon Schip onder de titel 'Van de mensachtige'.)

Ongeschreven Regels

Ongeschreven Regels

In een afscheidsbrief aan haar man legt een vrouw uit wat haar ertoe heeft bewogen hem te verlaten.
Soms is dat wat je níet zegt de boodschap.

Levendige herinneringen

Levendige herinneringen

Een overleden vrouw realiseert zich dat ze nog niet werkelijk is opgehouden te bestaan.
Hoe wilt u herinnerd worden?

Warm aanbevolen

Warm aanbevolen

Met haar hebzucht zet een vrouw haar jaloerse nieuwe vlam aan tot wraak.
Wat is belangrijker: materie of lucht?

Gratis te downloaden!

Stroomstoring

Stroomstoring

Bij een bezoek aan haar dementerende grootmoeder wordt een jonge vrouw geconfronteerd met de fataliteit van het leven.
Waar zult u spijt van hebben als het einde nadert?
(Ook gepubliceerd in verhalenbundel 'Mijn geschiedenis')

Als goden in Frankrijk

Als goden in Frankrijk

Een vrouw vangt een gesprek op tussen twee mysterieuze oude mannen.
Zijn ze echt wie ze denkt dat ze zijn?
(Ook gepubliceerd in verhalenbundel 'Op de Franse toer'.)

Gratis te downloaden!

De lelie

De lelie

Na een verkeersongeval bezoekt een vrouw haar zwaargewonde dochter in het ziekenhuis.
Wat doet u als u niets meer kunt doen?

Gratis te downloaden!

Zelfportret

Zelfportret

Een kleurloze man schetst een beeld van zichzelf voor de buitenwereld.
Hoe eerlijk bent u in het tonen van uzelf aan anderen?
(Ook gepubliceerd in cultureel en literair tijdschrift Schoon Schip)