Entomologie

Door de verborgen wereld van insecten zichtbaar te maken - in woord én beeld - probeert Aglaia haar fascinatie voor deze dieren over te brengen.

In 2020 is het populairwetenschappelijk boek Insectenrijk verschenen, waarin ze vertelt over het grootse leven van kleine beestjes. Huisgenoten - over insecten in en rond je huis - verscheen in maart 2023.

Aglaia is als onderzoeker entomologie verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. Verder is ze betrokken bij de organisatie van de verkiezing Insect van het Jaar.

Foto: gewone pendelvlieg Helophilus pendulus

Foto's

Met een macrolens zijn kleine beestjes levensgroot in beeld te krijgen, zodat je zelfs de haartjes op het lijf van een vlinder, een bijentong of de waaierende antennen van een mug kunt zien.

Meer...

Video's

Van larfjes die uit hun ei kruipen, via een zombie-lieveheersbeestje tot de levensloop van het rozemarijngoudhaantje Chrysolina americana. Bewegende beelden van insecten, in close-up.

Meer...

Onderzoek en onderwijs

Door studenten te doceren over insecten en samen met hen onderzoek te doen, wordt een nieuwe generatie entomologen opgeleid die de wetenschap kan verrijken met kennis over deze fascinerende wezens.

Meer...

Foto's

Hieronder staan slechts enkele foto's van insecten met wat leuke wetenswaardigheden. Nog veel meer zijn er te vinden op Instagram.

Goudwesp (Chrysididae)

Chrysididae

Deze kleine kleptoparasitaire wesp legt haar eieren in nesten van solitaire bijen of wespen. De larve eet vervolgens het ei of de larve van de gastheer, en de voedselvoorraad die was aangelegd voor het opgegeten broed.

Steeloogvlieg Diopsis apicalis

Diopsis apicalis

Vliegen die behoren tot de familie Diopsidae komen voor in de tropen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de steeltjes aan de zijkanten van de kop, waarop de ogen en antennen zitten. De mannen met de langste steeltjes zijn het aantrekkelijkst voor de dames.

Klein koolwitje Pieris rapae rups

Pieris rapae

Het klein koolwitje overwintert als pop, dus toen deze tijdens de herfst in broccoli gevonden werd kreeg het beestje voldoende te eten tot het zich inspon, waarna het de wintermaanden doorbracht in de koelkast...

Klein koolwitje Pieris rapae

Pieris rapae

... om het volgende voorjaar een volwassen vlinder te worden. Hier pompt ze haar vleugels op. Aan het vlekkenpatroon op de vleugels is te zien dat het om een vrouwtje gaat.

Gaasvlieglarf als opruimdienst

Gaasvlieglarf als opruimdienst

Larven van gaasvliegen (Chrysopidae) zijn erg nuttig bij het bestrijden van bijvoorbeeld bladluizen. De restanten van hun prooi hangen ze vaak op hun rug. Door zich zo te camoufleren is de kans kleiner dat ze worden opgemerkt en zelf als prooi eindigen.

Parasitoïde wesp op gastheer

Parasitoïde wesp op gastheer

In de rups van een spinneruil (Spilosoma sp.) is een eitje gelegd door de moeder van de parasitoïde wesp (Aleiodes sp.) op de foto. De wespenlarve heeft de rups leeggegeten, waarna ze is verpopt in de gemummificeerde buitenkant.

Bidsprinkhaan Deroplatys sp.

Deroplatys sp.

Met de grote, sterke vangpoten grijpen bidsprinkhanen, zoals dit exemplaar op Borne, alles wat ze aankunnen. Soms vreet de vrouw tijdens en na de paring de man op, maar dit gebeurt lang niet altijd.
De soort op de foto is zeer goed gecamoufleerd met op dode bladeren lijkende voorvleugels.

Eendagsvlieg / haft Cloeon simile

Cloeon simile

Deze kleine, tere beestjes heten eendagsvlieg omdat ze maar een paar dagen leven. Als volwassen insect dan. De jonge dieren (nimfen) hebben al een heel leven in het water achter de rug. De volwassen exemplaren leven maar voor één ding: de voortplanting. Ze kunnen zelfs niet eten. Mannetjes zoals deze hebben verschillende oogdelen, waarvan de “tulband” erg opvalt. Zo kunnen ze vrouwtjes die boven hen vliegen goed zien.

Zeldzame schoonheid Polistes biglumis

Polistes biglumis

De in Nederland zeldzame bergveldwesp Polistes biglumis lijkt oppervlakkig op limonadewespen, maar komt niet op zoetigheid af. De nesten zijn ook veel kleiner en hebben geen papieren omhulsel.

Vuurwerk

Vuurwerk

Deze minuscule nimf (jonkie) van een cicade op Borneo produceert een wasachtige substantie in zijn achterste. Dit is ter verdediging en om van het overschot aan suikers af te komen dat hij binnenkrijgt door het plantensap dat hij drinkt.

Video's

Hieronder zijn enkele video's van Aglaia te bekijken. Ze heeft een channel op YouTube waar meer filmpjes te vinden zijn en waar u zich op kunt abonneren.

The Life and Loves of Rosemary Beetles

Het rozemarijngoudhaantje Chrysolina americana is een kever uit het Middellandse Zeegebied die zich in Nederland aan het vestigen is. Deze inburgerende exoot wordt onderzocht door vrijetijdsentomoloog Aglaia Bouma. Hierbij heeft ze de levenswijze weten vast te leggen met zelden geziene beelden van o.a. een minuscule larve die het eitje verlaat en verpopping tot volwassen kever.

Surprises Hovering between your Vegetables

Bekijk van dichtbij hoe een pyjamazweefvlieg (ook wel snor-, dubbelband- of cocacolazweefvlieg genoemd) Episyrphus balteatus ontpopt en de initieel verfrommelde vleugels laat uitharden. Veel zweefvliegen lijken op het eerste gezicht op wespen of bijen, waardoor ze door veel roofdieren en mensen met rust gelaten worden. Dit verschijnsel heet mimicry.

Chrysomela populi eggs hatching

Een kever met de naam groot populierenhaantje Chrysomela populi legt eitjes niet verspreid (zoals het rozemarijngoudhaantje dat hierboven te bekijken is) maar in groepjes. In het filmpje hieronder zitten ze aan de binnenkant van een plastic potje waarin de moeder was verzameld. Normaliter worden ze aan de onderzijde van een populieren- of wilgenblad gelegd. De larfjes die er uiteindelijk uitkomen leven in sociale groepen.

Zombie Ladybird Breaking Loose  

Er bestaat een klein wespje dat het zevenstippelige lieveheersbeestje Coccinella septempunctata steekt en daarbij gauw een eitje legt in het achterlijf van de kever. Grote delen van het binnenste van het lieveheersbeestje worden opgepeuzeld door de larve van het wespje (dat de naam Dinocampus coccinellae draagt), maar wel op zo'n manier dat het slachtoffer in leven blijft.
Als het larfje volgroeid is, kruipt het naar buiten om een cocon te maken tussen en bevestigd aan de poten van het lieveheersbeestje, dat vanaf dat moment de wacht houdt over zijn belager. Dit gedrag wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een virus dat samen met het wespeneitje wordt geïnjecteerd.

Coccinella septempunctata on cocoon Dinocampus coccinellae